Cubaris murina 'mandarin'

 

Cubaris murina ‘mandarin’  is een gekweekte morph van Cubaris murina. Ze zijn oranjeachtig gekleurd (de jonge dieren zijn geelachtig oranje).

Deze soort is zowel actief in de nacht als overdag. Het zijn geen snelle groeiers groeien. 

Cubaris murina is een kleine tropische isopod en wordt zo’n 10-12 mm lang. Bij gevaar (en/of droogte) rollen ze zich op tot een gesloten bolletje.
Cubaris murina is een zgn. pantropische soort. Dit houdt in dat ze in alle geschikte tropische gebieden voorkomen.

Deze “taaie” beestjes passen zich gewoonlijk snel aan, aan de omgeving waarin ze gehuisvest worden. Ze stellen niet echt hoge eisen aan hun verblijf. De temperatuur mag variëren 18 – 27 graden C.
Onder het voorste deel van de bak ligt bij mij een warmtemat van ca. 10 cm over de hele breedte. Deze wordt geschakeld door een goede thermostaat zodat het nooit superwarm kan worden. De thermostaat staat afgesteld op 25 graden Celsius overdag en 23 graden Celsius in de nacht. Deze warmtemat ligt onder het droge deel. Het vochtige deel bevindt zich aan de achterkant.
Zo ontstaat er een vochtigheids- en warmte-gradiënt in de bak. Aan de voorkant van de bak wordt het zo’n 25 graden C. en aan de achterkant een paar graden lager. Hetzelfde geldt voor de luchtvochtigheid: aan de achterkant van de bak is de luchtvochtigheid hoger dan aan de voorkant.

Om en nabij een derde van de bodem is altijd vochtig. Dit middels sphagnum en/of mos. Zorg dat er altijd “rottende bladeren”(voedsel en schuilplaats) en witrot hout aanwezig zijn in de bak. Ik gebruik het door mijzelf samengestelde substraat. En wat natuurlijk ook nooit mag ontbreken in de bak is wat stukjes sepia (of een andere calciumvoorziening) voor de calciumhuishouding. Let er goed op dat dit zo nu en dan aangevuld moet worden.

Zoals in het merendeel van mijn bakken is een stukje/hoekje van het bodemoppervlak droog (aan de voorkant). Hier leg ik gewoonlijk het voer wat snel beschimmeld. 

Ik voer deze soort met hetzelfde voer dat ik aan mijn andere isopods geef: visvoervlokken, groenvoer zoals courgette, wortel, zoete aardappel, mijn eigen samengestelde isopodvoer, stukjes fruit en het al eerder genoemde witrot hout en de “rottende” bladeren.

Met de voortplanting heb ik nog geen ervaring. Daar heb ik ze nog te kort voor.
Maar gezien dat ik overal lees dat ze zich gemakkelijk voortplanten in de hobby, zal dat een kwestie van geduld zijn.