Porcellinoides sexfasciatus glaber

 

Herkomst

Volgens de man die deze dieren kweekt komt de ondersoort “glaber” oorspronkelijk uit Algerije. Zijn dieren heeft hij verzameld in zijn woonplaats Malaga in Spanje (dit was een eerste vondst van deze ondersoort voor Spanje). Ze bewonen daar de “vochtige” gebieden met eiken en steeneiken.

 

Er zijn minstens zeven ondersoorten bekend, waarvan “glaber” er een van is. Deze ondersoort komt zowel in Spanje (ook op de Balearen) als in Portugal her en der voor.

Temperatuur

Ze zitten bij mij nu sinds begin februari 2022 op zolder. Daar wordt het overdag in de winter maximaal 20-21 graden Celsius en in de nacht minimaal 18-19 graden Celsius. In de voorgaande zomers liep de temperatuur soms een aantal dagen op tot 29-30 graden Celsius overdag en in die periode werd het in de nacht niet koeler dan ca. 25 graden Celsius. Gewoonlijk is het op zolder overdag maximaal 24-25 graden Celsius en 20-21 graden in de nacht.

Bij een temperatuur van 18-21 graden Celsius zijn ze goed actief en razendsnel. Deze temperaturen geven,  zover ik nú weet, geen problemen.

Vochtigheid

Gezien het gegeven dat deze dieren vooral in de vochtige delen van hun verspreidingsgebied leven, is het waarschijnlijk verstandig om ze niet al te droog te houden.

De Spaanse kweker houdt bij zijn dieren de luchtvochtigheid boven de 60%. Ik houd ze dan ook vochtiger dan mijn andere “Spaanse soorten”. De luchtvochtigheid meet ik zelf niet. Hier wordt je maar nerveus van en krijg je de neiging steeds dingen aan te passen. Ik zorg er gewoon voor dat er voldoende vochtige plekken zijn, maar ook drogere plekken.

Het altijd vochtige sphagnum beslaat ongeveer een derde van de bodem. Hierdoor loopt de vochtige bodem door tot ongeveer twee derde van de bak. Het laatste derde deel is een stuk droger, maar hierop liggen bladeren die een keer per week gesproeid worden. En hierdoor zijn er tussen de bladeren voldoende vochtige plekken die zullen variëren van 60 tot 100% luchtvochtigheid. Ik heb ze nu ongeveer een maand en ze maken op mijn een gezonde en actieve indruk.

Voedsel

De kweker van mijn dieren vertelde me dat ze graag blad van de eik en de steeneik eten.

Ik zorg er voor dat ik ook permanent wat eikenblad in hun bak heb liggen. Maar eveneens hebben ze beschikking over hazelaar-, kastanje-, beuken- en esdoornbladeren.

Daarnaast krijgen ze ook mijn gebruikelijke voedsel zoals courgette, visvlokken e.d. en mijn eigen droogvoer LINK.

Van het eikenblad en de kastanje bladeren is in ieder geval al gegeten. En ook van de courgette en de dierlijke proteïnen.

Uiteraard ontbreekt het niet aan sepia in de bak.

Voortplanting

Ze hebben volgens de Spaanse kweker een “langzame” groeicyclus. Het duurt ongeveer een jaar eer ze volwassen zijn. Ze produceren maar één keer per jaar jongen (aantal weet ik nog niet). Volgens de kweker zijn mijn dieren oud genoeg om zich dit jaar voort te planten. We gaan het zien.

 

Verder valt er over het gedrag nog niet zo veel te vertellen. Ze zijn erg snel en schuw. Al is dat laatste al niet meer zo erg als toen ik ze net had. Ik vind ze qua gedragingen wel een beetje op Philoscia muscorum lijken.

Zonder (voor mij bekende) aanleiding waren deze diertjes rond april/mei 2022 in een week of zo allemaal overleden.