Voedsel
Het belangrijkste voedsel voor de meeste isopods in de hobby is zacht, rottend hout en rottende bladeren. Vandaar dat ik deze twee zaken bij voorbaat al toevoeg aan het substraat. Voeg daarbij calcium in de vorm van sepia, gemalen eischaal en/of kalksteen want dit is ook van levensbelang voor ze. Bladeren van hardhoutbomen zijn in het algemeen zeer geschikt.
Met alleen deze drie, hierboven genoemde ingrediënten in het isopodarium doe je je isopods niet tekort. Er zijn vele generaties isopods gehouden en gekweekt op alleen dit dieet. De in het wild levende isopods moeten het vaak ook grotendeels met dit voedsel doen en krijgen niet wekelijks een extraatje. Al zullen ze ook wel eens wat anders eten als het bij toeval vinden (dode muis, dood insect, etc.)
Waarom is het dan toch aan te raden om de dieren die je in een bak houdt zo nu en dan wat extra's te geven?
Om te beginnen zullen ze meestal vaker en meer jongen produceren. En er zijn ook een aantal soorten die een grote behoefte aan dierlijk, eiwitrijk voer.
Om uit te dokteren welke extraatjes bij welke soorten de voorkeur hebben is redelijk gemakkelijk. Is een kwestie van uitproberen.
- Leg 1 soort voedsel per keer in je bak, bijv. stukje banaan of een stukje garnaal, en kijk de volgende dag of er van gegeten is.
- Maak er een notitie van.
- Een aantal dagen later kun je het weer proberen met hetzelfde voedselitem of met iets anders.
- Na een aantal maanden weet je per soort wat de dieren wel of niet eten. En daar kun je dan gemakkelijk rekening mee houden.
Geef kleine hoeveelheden om schimmels te voorkomen en leg het bij voorkeur op een droog deel van het substraat of op een ondergrondje. Ligt er de volgende dag nog een flinke restpartij terwijl ze er wel van gegeten hebben, dan kun je concluderen dat je teveel gegeven hebt.
Dit zijn maar voorbeelden en er zullen ongetwijfeld nog allerlei zaken aan kunnen worden toegevoegd..
Mijn advies: probeer een heleboel, mits het vrij van insecticiden o.i.d. is.
Je ziet vanzelf wat soort A wel of niet eet, en dat kan bij soort B weer net andersom zijn.
Wat je allemaal zou kunnen toevoegen aan het zachte, rotte hout en de bladeren vind je hieronder.
Was de groentes en vruchten altijd goed voor je ze geeft!
Repashy 's Bug Burger, Repashy ‘s Morning Wood, paddenstoelen, zoals bijv. champignons, visvoerpellets, visvoervlokken, algenvlokken, gedroogde garnaal, slangenvervellingen, hondenvoer, kattenvoer, wortel, zoete aardappel, zomer en winter pompoen, appel, meloen, (overrijpe) mango, sinaasappel, bananenschil/banaan, mango, courgette, diepvries erwten, gedroogde alfalfa, komkommer, allerlei bladgroenten, paprika, sperziebonen, selderij, taugé, mais(-kolven), pollen, gedroogde bloemen, korstmossen, etc.
Maar bij mij krijgen ze meestal courgette en zoete aardappel. Soms ook wel eens wortel. Ik gebruik deze soorten omdat ze dit graag eten en omdat dit relatief snel uitdroogt waardoor er geen schimmel ontstaat.
Heb ook wel pompoen geprobeerd, maar dit schimmelt me te snel. En dat is niet handig wanneer je maar 1 x per 4 à 5 dagen je bakken opent.
In de praktijk blijkt courgette, zoete aardappel en wortel afwisselend genoeg is, in combinatie met wit rot hout en bladeren. En zo nu en dan krijgen ze wel eens iets uit de bovenstaande lijst, maar da's niet vaak.
Naast dit vegetarische voedsel krijgen ze ook elke keer wat dierlijk spul. Ze krijgen elke week wat visvoer-vlokken o.i.d. Sinds eind 2022 geef ik ze nu wekelijks, bij elke voedering ook wat, door mijzelf samengesteld en gemaakt isopod-voer.
Kijk in de webshop. Hier vind je ook de samenstelling. Het bestaat uit 32 verschillende ingrediënten (dierlijk en plantaardig).
Bij toeval ontdekte ik dat veel isopods gek zijn op ongekookte spaghetti. Ik geef ze alleen volkoren spaghetti als aanvulling op het menu.