Porcellio nicklesi "multi color"

 

Herkomst

Oostelijk Spanje

 

In eerste instantie werd P. nicklesi gezien/beschreven als een ondersoort van P. bolivari.

Je had toen P. bolivari bolivari en P. bolivari nicklesi.

De soort P. bolivari bewoont vnl. zuidoostelijk Spanje en kent geen ondersoorten meer.

 

De dieren zitten in een standaard bak van 30 x 40 x 20 cm (B x L x H) met in beide lange zijden een groot ventilatie gat.
Deze bak is voorlopig groot genoeg en mocht de kweek snel beginnen én voortvarend zijn, dan kan ik er altijd twee groepen van maken.

Deze soort wordt 25 tot 30 mm lang.

Zoals op de foto’s goed te zien is, zijn ze nogal variabel qua kleur. Deze variëteit heet niet voor niks ‘multi color’.

Voorkeurstemperatuur

Temperaturen tussen de 20 en 27 graden worden het meest aangeraden.

Ze zitten bij mij nu sinds begin januari 2022 op zolder. Daar wordt het overdag in de winter maximaal 20-21 graden Celsius en in de nacht minimaal 18-19 graden Celsius. In de voorgaande zomers liep de temperatuur soms een aantal dagen op tot 29-30 graden Celsius overdag en in die periode werd het in de nacht niet koeler dan ca. 25 graden Celsius. Gewoonlijk is het op zolder overdag maximaal 24-25 graden Celsius en 20-21 graden in de nacht.

Bij een temperatuur van 18-21 graden Celsius zijn ze redelijk actief (al moet je dit niet letterlijk nemen, want ze zitten overdag voornamelijk tegen de onderkant van het kurkeikschors “geplakt”). Ze maken echter een “gezonde” indruk en ik vind geen dode exemplaren. Dus de voorlopige conclusie is dat deze temperaturen (het is nu begin maart 2022) geen (zichtbare) problemen geven.

Vochtigheid

In principe is dit een soort die “droog” gehouden wordt. Dit houdt bij mij in dat er in één hoek van hun bak een pluk, altijd vochtig sphagnum ligt. Een strook van ca. 7-8 cm, aansluitend aan dit sphagnum, licht-vochtig is. Een stuk kurkeikschors ligt tegen dit sphagnum aan en dus op het licht-vochtige deel van het substraat. In elk geval zitten de dieren hier overdag steeds onder.

De rest van het bodemsubstraat is droog met hierop een laag bladeren (eik, hazelaar, beuk, esdoorn, kastanje). Gedurende de dag tref ik zo nu en dan een of twee exemplaren, rondscharrelend in dit droge bladerdeel aan. Het substraat is mijn zelf samengestelde substraat.

Het deel met de bladeren wordt 1 x per week licht gesproeid en is de volgende dag weer droog. Een goede ventilatie is belangrijk.

Feitelijk komt het er op neer dat je deze soort op dezelfde wijze moet houden als Porcellio bolivari.

Voedsel

Ik bied deze dieren mijn gewone standaard voedselpakket voor isopods aan. Bladeren, rot wit hout, courgette (en zo nu en dan ook wel eens een andere groente), visvlokken en mijn eigen samengestelde proteïnen-mix.

Uiteraard ontbreekt het niet aan sepia in de bak.

Voortplanting

Hier heb ik nog geen ervaring mee, maar zal in grote lijnen hetzelfde zijn als bij P. bolivari.

 

Wanneer ik meer ervaring heb opgedaan met deze soort zal ik dit toevoegen.

Ik denk dat de verzorging van P. nicklesi ‘multi colour’ en P. nicklesi ‘tang’ hetzelfde zal zijn. Merk ik verschillen op, dan zal ik dat ook toevoegen aan de tekst.

 

Ik zou deze soort niet als beginnersdier aanraden. De omstandigheden waarin je ze zou moeten houden “staat geen fouten toe” en is het handiger om eerst ervaring op te doen met een of twee soorten die “wel fouten toestaat”. Bijv. Porcellio scaber en P. laevis.