Armadillidium gestroi

 

Uitverkocht

13 x Armadillidium gestroi

€ 20,00
Uitverkocht

13 x Armadillidium gestroi

€ 20,00
  • Herkomst is Frankrijk en Italië.

  • Wordt tot 20 mm lang

  • Voorkeurstemperatuur 21-24 gr. C.

  • Deze redelijk grote Armadillidium soort mag je redelijk  vochtig houden. Altijd vochtig sphagnum aan een kant plaatsen en zo nu en dan ook sproeien aan de andere kant. Ik sproei zelf  1 x in de week een klein beetje op de bladeren in het droge deel.

Plant zich gemakkelijk voort maar het duurt even voor ze geslachtsrijp zijn.

Stelt verder geen hoge eisen.

Eten voornamelijk bladeren maar ik heb ze o.a. ook courgette, zoete aardappel en komkommer zien eten. Krijgen wekelijks een beetje dierlijke proteïne.

Ook krijgen ze het, door mijzelf samengestelde, droogvoer voor isopods. Dit wordt graag gegeten.

Leeft in de natuur schijnbaar in rotsachtig gebied waar ook kalksteen aanwezig is. Dit zou je toe kunnen voegen aan je gestroi-isopodarium. Ik heb er zelf gewoon sepia in liggen en in het substraat meng ik altijd wat Calciumcarbonaat 99+%. 

Doet het goed bij mij. Heb momenteel (begin 2021) zo'n 20 volwassen dieren en vele tientallen jonkies...

Echter... begin maart 2021 heb ik de dieren verhuisd naar een "gesloten bak" van 40 x 30 x 20 cm. Ze zaten in een van de lades van 60 x 54 cm bodemoppervlakte. Dit was nodig i.v.m. het bestrijden van een enorme varenrouwmuggen plaag in al mijn lades (zie Blog). Ik heb toen een stuk of 20 volwassen dieren en een vijftigtal jongen van 3-4 mm.
Na enkele maanden moest ik constateren dan de kleintjes het niet overleefd hebben. De volwassen dieren gaven geen problemen.
Gelukkig hebben ze de voortplanting weer opgestart en zijn er weer jongen geboren.

Er is ook een variant van de soort.  Deze wordt Armadillidium gestroi "Zinger" genoemd. Zinger schijnt de naam van de persoon te zijn die deze variant voor het eerst heeft geïsoleerd.
I.p.v. gele vlekken heeft deze variant witte vlekken. Tevens lijkt het zwart van de "gewone" A. gestroi bij deze variant iets meer roodbruin. En hij schijnt ook iets kleiner te zijn. Of dat laatste klopt weet ik niet. De tijd zal het leren. Ik heb namelijk een groepje "Zingers" cadeau gekregen van Nicki van Isopodworld. Nicki is een Deense kweker. Zijn website is absoluut een aanrader! En toen ik nog wat "oude" foto's aan het bekijken was van mijn eerste A. gestroi, kwam ik daar ook een paar "Zingers" tegen. Ik ben benieuwd hoe de nakweek van dit groepje "Zingers" er uit zal zien. 

Ik beschouw deze soort als een goede beginnerssoort.